AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Uitvaartmuziek

Nu steeds meer mensen kiezen voor een persoonlijke invulling van een uitvaart wordt de keuze van muziek ook steeds belangrijker. Dit dossier helpt je aan de hand van een aantal vragen en antwoorden op weg.

1. Hoe kies je muziek voor een uitvaart?
Muziek is iets wat in elke viering aanwezig is, op welke manier ook. Alleen wordt er pas laat aan gedacht en vaak gekozen voor een snelle instant oplossing zoals een cd, of het plaatselijke koor dat enkele nummers brengt. Muziek is er (praktisch gezien) om lege momenten tijdens een dienst in te vullen. Denk maar aan het binnenkomen van de aanwezigen, of tijdens de communie. Ook bij niet-kerkelijke diensten zijn er zulke momenten: het binnenkomen, buitengaan, groeten e.d. Zo'n momenten kan je onmogelijk in stilte beleven. Vaak maakt muziek het verdriet minder zwaar, en de dienst minder droevig.
Als je echt geen idee hebt, dan kan je gerust aan de begrafenisondernemer vragen om je te helpen.

2. Wat is gepast in een kerk en is er verschil met een burgerlijke afscheidsplechtigheid?
De keuze van muziek dient in eerste plaats de keuze van de overleden persoon te zijn. Misschien had hij of zij een voorkeur, een favoriete artiest, of dat ene liedje dat hij/zij zo graag op haar begrafenis had gehoord. Daarmee geraak je al een stap verder. Verder is het belangrijk te denken aan wat de nabestaanden zélf graag horen, en niet meteen te kiezen voor de gangbare zaken. Dat geeft zoveel meerwaarde aan de viering, dan een onpersoonlijke muziekkeuze om toch maar iets te hebben.
De teksten van de liedjes die gekozen worden, hoeven zeker en vast niet te gaan over afscheid, weggaan of verdriet. In tegendeel: er is een modern tendens waarbij de nummers gewoon mooie liedjes zijn die de overleden persoon en/of zijn nabestaanden graag horen.
Zo kan je gerust kiezen in een kerkelijke dienst voor moderne songs: One word (Anouk), Tears in Heaven (Eric Clapton), Yellow (Coldplay), One day I'll fly away,… Of in een niet-kerkelijke dienst kan er ook gekozen worden voor klassieke muziek zoals : Ave Maria (Bach/Gounod), Pie Jesu (Webber), Bist du bei mir (Bach), …

Bij een kerkelijke viering is het wel van belang om toch even bij de begrafenisondernemer te informeren wat er mogelijk is. Niet iedere kerk zal heavy metal toelaten bijvoorbeeld.

3. Wanneer speel je muziek tijdens de plechtigheid? En hoeveel muziek is nodig (aantal nummers)?
Het aantal nummers tijdens een viering hangt af van het soort viering en de invulling van de dienst zelf.

Bij een kerkelijke dienst:

- Instrumentaal bij het binnenkomen
- Gezongen bij het binnendragen van de kist (wordt bij een urne die vooraan staat ook gedaan, wanneer de familie en iedereen plaats heeft genomen)
- Na de eerste lezing
- Tijdens de offergang (voorzie hier meer dan 1 song, of vraag 2 nummers waarvan 1 instrumentaal. Vaak blijft de pianist/organist spelen tot iedereen ter communie is gegaan)
- Bij het naar buiten dragen van de kist.

Je hebt dus zeker 4 nummers nodig, of instrumentale muziek. Bij een burgerlijke plechtigheid hangt het af van de manier waarop die wordt ingevuld.

Het is vaak een traditie om 'in paradisum' te gebruiken bij het naar buiten dragen van de kist. Kies enkel voor dit nummer wanneer de familie of de overleden persoon expliciet hierom gevraagd heeft. Het is een nummer dat op een negatieve manier in de kleren kruipt en een beetje "antiek" is. De tendens van muziek de dag van vandaag is te kiezen voor muziek en teksten die de vieringen een minder zware sfeer geven, waardoor het afscheid een fijne herinnering kan zijn. (m.a.w. niet té droevig/depri muziek)

4. Wanneer kies je best voor live-muziek? En is dat niet heel duur?
Overweeg zeker live-muziek bij je keuze. Live-muziek is helemaal niet duur, als je vergelijkt wat andere zaken kosten voor een begrafenis. Bovendien moet je het als volgt bekijken: het is het allerlaatste moment dat je met je dierbare doorbrengt, je allerlaatste herinnering. En die herinnering wil je, net zoals al de vorige, als een fijn moment kunnen herinneren. Families bekijken dit achteraf altijd als een onderschatte meerwaarde en zijn vaak enorm tevreden over hun beslissing om met live-muziek te werken. Het geeft een persoonlijke en menselijke "touch" wanneer iemand live zingt of muziek speelt.

Dit dossier kwam tot stand met medewerking van Cathy Van Roy. Voor meer info en tips surf naar www.cathyvanroy.be

Terug naar dossiers

varu banner3