AAAContactRSS

corona direct

Standpunt Uitvaartunie over 'duurdere begrafenissen'

Het klopt dat de tarieven voor begrafenissen in tien jaar tijd zijn gestegen, zegt Uitvaartunie Vlaanderen, de grootste beroepsvereniging voor Vlaamse uitvaartondernemers. De belangrijkste reden hiervoor zijn de belastingverhogingen van de diverse overheden. Alleen al de verhoogde tarieven voor concessies, de inkomtaksen voor de gemeenten en de taksen voor energie en milieu zijn al ruim voldoende om de prijsstijgingen te verklaren. De begrafenisondernemers zelf zijn in ieder geval niet meer gaan verdienen. De consument is ondertussen wel veeleisender geworden en al die wensen op maat betekenen ook een extra kost.
De Unie is een grote voorstander van transparantie in de kosten voor de dienstverlening. De facturen van begrafenisondernemers worden namelijk in de praktijk niet betaald als de bestelbonnen niet correct zijn. Indien de ondernemers hun echte aantal gespresteerde uren zouden aanrekenen aan de nabestaanden, dan zou de prijs voor een uitvaart overigens maal vier zijn.
De Unie heeft al om een overleg gevraagd met minister Kris Peeters. De Unie legt graag uit wat het beroep inhoudt en welke offers gebracht worden door ondernemers om de nabestaanden de beste dienstverlening te kunnen bieden, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Terug naar nieuws

varu banner3