AAAContactRSS

corona direct

Natuurbegraafplaats

Langzaam maar zeker komen er meer initiatieven voor begraafbossen in Vlaanderen, zoals in in Antwerpen, Sint-Niklaas en Scheldewindeke. Maar wat is nu een echte natuurbegraafplaats? Daarvoor moeten we naar onze noorderburen.

De Nederlandse Natuurbegraafplaats Bergerbos, in het Limburgse St. Odiliënberg, heeft geen hekken, geen toegangspoort en geen openings- en sluitingstijden. Iedereen is er dag en nacht welkom. Bergerbos is dan ook geen begraafplaats met strakke rijen grafzerken en -monumenten, aangeharkte paadjes en keurige bloemperken.

Bergerbos is letterlijk een bos, waar gewandeld, gespeeld en gepicknickt kan worden. Her en der in het bos staan al bordjes met ‘gereserveerd’, omdat de graven al bij leven kunnen worden uitgezocht. Gewoon slenterend door het groen op zoek naar een plaatsje voor die eeuwige slaap.

Gepolijste grafzerken en monumentale grafkelders zijn hier taboe. Houten kruisjes, zwerfkeien en met mos bedekte beeldjes markeren de graven. Die hebben verschillende afmetingen en liggen willekeurig verspreid door het bos. Datzelfde geldt voor de urnengraven. Alleen kindergraven liggen in het hart van het bos. Ook prominent in het midden: een grote grafheuvel met twaalf flinke zwerfkeien die verwijzen naar de twaalf tekens van de dierenriem.

 

natuurbegraafplaats1

Bergerbos heeft een oppervlakte van 6,5 hectare en kan 20.000 overledenen een ruim natuurgraf bieden. Een concessie voor een familiegraf van twee personen voor 100 jaar kost meer dan 8.000 euro, inclusief onderhoud. De serene sfeer van het bos blijkt echter aan een grote behoefte te voldoen, zowel in Nederland als in Duitsland. Het aantal aanvragen groeit de laatste jaren gestaag. Daarom breidt Bergerbos uit met 1,5 hectare, genoeg voor 5.000 graven.

Gezien het enorme succes van begraven in de natuur komen er nog meer van dit soort begraafplaatsen bij in Nederland. Afgelopen najaar gaven ook de steden Venlo en Venray groen licht voor het aanleggen van een natuurbegraafplaats. Limburg telt straks drie van de vier natuurbegraafplaatsen in Nederland.

Meer informatie: www.natuurbegraafplaats.nl

 

natuurbegraafplaats2

 

 

natuurbegraafplaats3

 

 

Terug naar dossiers

varu banner3