AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Om te herdenken

Graftrommel

Het bedrijf Graftrommels wil een vergeten stuk funerair erfgoed opnieuw introduceren in Vlaanderen: graftrommels of kransendozen. Vanaf het einde van de negentiende eeuw waren graftrommels vrij algemeen verspreid te vinden op onze begraafplaatsen. De kransendozen waren gemaakt van zink of ijzer en met glas afgedekt. In de trommel bevond zich een krans van zinken bladeren, porseleinen of kunstbloemen en vaak ook een rouwlint van witte kraaltjes met een laatste groet: ‘aan onze teergeliefde moeder’. Na de Tweede Wereldoorlog was het snel afgelopen met dit gebruik. Het bedrijf Graftrommels is een Nederlands initiatief. De dozen worden met de hand gemaakt en zijn beschikbaar in koper, zink en inox. Ze zijn er in verschillende vormen en kunnen in allerlei kleuren worden geverfd. In de trommel kan van alles worden geplaatst: foto’s, zijden bloemstukken, modelbootjes, beertjes, noem maar op. Ook een asurne kan in de trommel worden geplaatst. De trommel wordt vervolgens netjes afgesloten en is wind- en waterbestending. Alle herinneringen zijn zo veilig en blijvend opgeborgen. Misschien is zo’n trommel ook een oplossing tegen de diefstallen op begraafplaatsen. Het verkooppunt voor Vlaanderen is Mare Natuursteen in Vroenhoeven (Riemst): www.grafmonumenten.tk.

graftrommel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grafmonument van aluminium

Wie een exclusief en vooral persoonlijk grafmonument wil, kan sinds kort terecht bij AtelierWijnen. Het atelier onderscheidt zich door het gebruik van onverwachte materialen, kleuren en ontwerpen. Denk aan grafmonumenten van aluminium bedekt met een alternatieve vorm van marmer in print en kleur naar keuze. Anderhalf jaar lang is het atelier bezig geweest met het onderzoek naar de duurzaamheid van zijn grafmonumenten. Testen bij onder meer de vermaarde TU Delft wezen uit dat de monumenten uitstekend presteren en dat gedurende vele tientallen jaren het product, inclusief de kleurechtheid en hechting, in nieuwstaat blijft. De producten voldoen dus aan alle eisen die gemeentes stellen voor gebruik op begraafplaatsen. AtelierWijnen begint altijd vanuit de ideeën en wensen van de familie. Het grafmonument moet immers iets zeggen over de overledene zelf. Een schilderij van een paard op een dekplaat voor een urne, een kleurrijke vlinder op de afdekplaat voor het graf, een rozenperk, geen grafmonument is hetzelfde. Bovendien is de prijs zeer interessant.
Meer informatie: http://grafkunsten.nl

wijnen wijnen

 

 

 

 

 

 

 

QR-code op grafsteen
Kent u de QR-code al? QR staat voor Quick Response. Het is een soort streepjescode, maar dan tweedimensionaal, voor een websiteadres. Wie zo’n code ziet, kan hier met zijn smartphone of iPad een scan van maken. Op de gsm of tablet wordt dan een pagina geopend op internet. Adverteerders maken hier al veel gebruik van. Een Frans bedrijf, Souvenir d’une Vie, biedt dit nu aan begrafenisondernemers aan. Ze maken een porseleinen plaatje met daarop de QR-code geprint. Wie deze code bij een graf of columbarium scant, komt terecht op een webpagina met daarop een geanimeerde fotopresentatie van de overledene. In deze presentatie kunnen maximaal 20 foto’s worden verwerkt. De presentatie wordt ook op dvd gezet en in een rond metalen doosje geleverd. Dit kost 80 euro (dvd en porseleinen plaatje met QR-code). Wie de presentatie binnen 24 uur wil hebben, bijvoorbeeld om in het funerarium te vertonen, moet nog 30 euro extra rekenen. Meer info (alleen in het Frans): www.souvenirdunevie.fr

Herinneringen in een doos

memorialbox

My Memorial Box, een opengewerkte herinneringsdoos, maakt het mogelijk om dierbare voorwerpen en herinneringen zichtbaar en goed beschermd te bewaren. Je lijst ze eigenlijk gewoon in achter glas. My Memorial Box is opgebouwd uit een wissellijst, passe-partout, glasplaat, een binnen- en buitendoos in 3D-formaat. De binnendoos is van speciaal zuurvrij karton, zodat foto’s en voorwerpen duurzaam beschermd zijn. Deze twee dozen worden heel eenvoudig in elkaar gevouwen tot een stevige box en vervolgens met vier klemmen in de wissellijst geplaatst. Je kan de Memorial Box op vele manier samenstellen. Het bedrijf biedt zelf al verschillende afmetingen, lijsten in aluminium of hout, verschillende kleuren en prints met passende gedichten voor de achtergrond (passe-partout) en troostende sculptuurtjes in klein formaat. Deze sculptuurtjes zijn met veel zorg gemaakt door kunstenares Susan Lordi. Uiteraard kunnen ook eigen foto’s en gedichten worden gebruikt voor de achtergrond en eigen voorwerpen, zoals een mini-urne, in de doos worden gezet. Zo wordt de Memorial Box een heel persoonlijke object waarbij de nabestaanden troost kunnen vinden en hun geliefde kunnen herdenken.
Voor meer informatie: www.mymemorialbox.com

Gedenkkastje
Het Gedenkkastje van het Nederlandse Spaan Design is een luxe wandmeubelstuk waarin herinneringen aan een dierbare overleden kunnen worden bewaard. Denk aan foto’s, voorwerpen, een mini-urne en dergelijke die op twee glazen schapjes kunnen worden gezet. De twee deurtjes worden gesloten met een onzichtbare magnetische sluiting. Het Gedenkkastje heeft een vredige, tijdloze, ingetogen en warme uitstraling. Het is leverbaar in verschillende houtsoorten en achterwandkleuren. Hierdoor past het in elk interieur. Het kastje is leverbaar in drie kleuren: esdoorn (lichte tint), noten (middentint) en greenhart (donkerder tint). Voor het motief in de achterwand kan eveneens worden gekozen uit drie kleuren: rood, blauw of zilverkleurig. Het formaat van het kastje is 50 bij 50 cm. Bij de aanschaf wordt ook een ornament ofwel een kroon geleverd. Zo krijgt het Gedenkkastje een nog mooiere vormgeving. Het kastje kan op een eenvoudige manier aan de wand worden bevestigd.
Meer weten: www.gedenkkastje.nl

gedenkkastje

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar dossiers

varu banner3