AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Cremeren

Net zoals het terugkeren naar de aarde heeft ook vuur een emotionele betekenis voor veel mensen. Vuur heeft een louterende en reinigende kracht. Voor boeddhisten en hindoestanen bevrijdt vuur de ziel uit het stoffelijk overschot. Crematie is voor anderen dan weer gewoon praktisch en hygiënisch. Verbranden wordt vaak een beetje eng gevonden, maar omdat de temperatuur in de oven zeer hoog is - ongeveer 1100 graden Celcius – gaat het proces heel snel. De verassing van het menselijk lichaam duurt ongeveer anderhalf uur. Na elke crematie wordt de as uit de oven verwijderd. Een vuurbestendig identificatiesteentje, dat samen met de kist in de oven is gegaan, zorgt ervoor dat vergissingen worden uitgesloten. Het nummer op het steentje komt overeen met het nummer op de asbus.
Cremeren kan duurder uitvallen dan begraven, omdat er meer administratieve en logistieke kosten bijkomen. U vindt meer infomatie over de crematoria in België op de website www.crematie.be. De meeste crematoria in Vlaanderen worden in intercommunaal verband uitgebaat. Om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken, zijn er strenge regels voor kist, kleding en lievelingsvoorwerpen van de overledene vastgesteld. Alle doodskisten die in Vlaanderen worden aangeboden door de uitvaartondernemers zijn geschikt voor crematie. Het is dus niet zo dat er speciale crematiekisten bestaan.

crematie

 

Verstrooien

Een belangrijke overweging om te kiezen voor cremeren is dat er na afloop minder verplichtingen zijn. Na de verbranding kan de as immers direct worden verstrooid op de strooiweide. Begraven of bijzetten op de begraafplaats kan uiteraard ook. De begraafplaatsen hebben speciale urnentuinen, urnengraven en/of columbaria. Urnengraven en -nissen worden na tien of vijftien jaar geruimd, tenzij er een concessie is gekocht. Hier geldt hetzelfde gemeentelijke beleid als voor graven: de concessies worden verleend voor 20 tot 50 jaar en kunnen eventueel worden verlengd. De nabestaanden zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het urnengraf of -nis. Verstrooien op zee mag ook. Dat gebeurt door onderdompeling van een oplosbare urne. Het is sinds 2004 ook toegestaan om de urne mee naar huis te nemen. Zo kan de as een bestemming krijgen in eigen tuin of in een urne op de schoorsteenmantel worden gezet. Een deel van de as kan ook worden verwerkt in talloze sierobjecten, zoals juwelen, medaillons, schilderijen of glassculpturen.

De kosten

Wat nog vooraf regelen?

 

varu banner3